Vår tekniska lösning
Planeten jorden består av den inre och den yttre kärnan, manteln och jordskorpan. Jordskorpan varierar i tjocklek och beräknas vara upp till 100 kilometer tjock.
På platser där den är mycket tunn, som till exempel på Island och i Nya Zeeland, utvinns geotermisk energi för att skapa värme och elektricitet.
Men hur kommer vi åt energin där jordskorpan är tjockare, som exempelvis i Sverige?
Jordkrafts metod bygger på att skapa torr ånga av vatten genom att låta det hettas upp en bit ner i jordskorpan. Den ideala temperaturen för detta är 300°C – 400°C, vilket går att finna på mellan 5 och 8 kilometers djup. För att en plats ska vara lämplig för Jordkrafts kraftverkskoncept bör jordskorpan inte vara tjockare än 50 kilometer.
De övre lagren bör inte innehålla grundvatten eller relikt vatten och heller inga oljefyndigheter. Det ska också vara ett område som helt saknar seismisk aktivitet.
STEG 1
Djupa borrhål
→ Oljeindustrin kan sedan länge konsten att borra djupt, med väl beprövad och stabil teknik. Ibland ner till 15 kilometer, mycket djupare än vad geotermisk energiutvinning kräver.
→ Vi använder denna väl etablerade borrteknik för att borra ett hål som är cirka 7 kilometer djupt. Vid ytan är det ungefär 50 cm i diameter och smalnar sedan successivt till cirka 20 cm längst ner.
→ Borrar vi genom sedimentära bergarter närmast ytan fodras hålet med cement och återanvänt borrkax för att hålla undan grundvatten och bibehålla ångtrycket.
STEG 2
Slang och kablage
→ I hålet placeras en slang av värmetålig lättviktskomposit. Slangen leder en kontrollerad mängd vatten ner till botten av hålet där det hettas upp till ånga.
→ Slangen innehåller även en LIN-bus med kablage till styrsystemet. Vår lättviktskomposit är ett mycket starkt material som klarar tuffa förhållanden och är samtidigt tillräckligt lätt för att inte knäckas av sin egen vikt.
STEG 3
Diffusor
→ Längst ner i hålet placeras en diffusor av titan. Här är det mellan 300°C och 400°C varmt, tillräckligt för att vatten ska omvandlas till så kallad torr ånga – superheated steam.
→ Diffusorn kan jämföras med ett duschmunstycke, vars uppgift är att på ett jämnt och kontrollerat sätt släppa ut vatten så att det förångas. Det är mycket viktigt att mängden vatten kan kontrolleras så att ångtrycket bibehålls på en nivå av exakt 200 PSI. (13,79 bar).
→ Diffusorns livslängd beräknas till mer än 40 år.
STEG 4
Ångbrunn
→ När slangen och utrustningen i botten av hålet är på plats och vattnet släppts på i systemet kommer hålet att fyllas av ånga och hålets väggar efter en tid uppnå en hög och jämn temperatur. Vi har skapat en så kallad ångbrunn. Eftersom nytt vatten hela tiden ”duschas” ut i botten av hålet och förångas skapas ett konstant tryck som pressar ångan uppåt mot ytan.
→ Det är här Jordkrafts egenutvecklade, banbrytande tekniska lösning kommer in, i form av styrning och ledning av systemet. Ventilerna i båda ändar av hålet måste interagera på rätt sätt i en hårt kontrollerad process. Den är helt avgörande för att vattnet i slangen ska pytsas ut genom diffusorn i den exakta mängd som krävs för att skapa ett konstant tryck på 200 PSI.
STEG 5
Borrhålsförslutning
→ Den övre änden av ångbrunnen försluts och förses med ett utlopp för ångan, säkerhetsventil samt tryck- och temperaturmätare.
→ Denna del av systemet placeras i en betongkista någon meter under jord en bit ifrån byggnaden där turbinen och generatorn placeras.
STEG 6
Turbin och turbinbyggnad
→ I en cirka 150 kvadratmeter stor byggnad placeras turbinen och generatorn. Via en värmeväxlare driver trycket från ångbrunnen turbinen, som i sin tur driver generatorn som omvandlar rörelseenergin till elektricitet. I byggnaden finns också styr- och reglerutrustning som alternativt kan manövreras på distans.